Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 4 oktober 2011

DE WIJNGAARDEN VAN PARIJS

U zult het niet geloven, maar binnen de grenzen van de Parijse boulevard Péripherique bloeien nog wijngaarden. Straatnamen, waaronder rue des Vignes, rue du Pressoir, rue des Morillons, herinneren nog aan de tijd dat er negen wijngaarden te vinden waren in de stad. Vroeger was Montmartre een echt wijndorp. Waar nu de Place Pierre ligt strekte zich een wijngaard uit. Dat was ook het geval tussen de rue Tardieu en de rue d'Orsel, op de place Jean-Baptiste Clément en rondom het Château des Brouillards. De genadeslag werd gegeven door de exploitatie van kalkgroeven in de hellingen van Montmartre. Na 1870 vloeit er geen wijn meer van "eigen" bodem in de cabarets en de danszalen.


Over de oudste wijngaard van Parijs; de wijngaard van Montmartre; doen verschillende verhalen de ronde. Volgens de romantici onder ons werd de wijngaard al in de Gallo-Romeinse tijd aangeplant. De realisten vertellen een heel ander verhaal. In 1932 besloot de stad Parijs, dat Montmartre al in 1860 had geannexeerd, om door zijn "Service de Jardins", op de hoek van rue des Saules en de rue Sain Vincent, een wijngaard te laten aanplanten. Op 7 oktober 1933 werd het eerste wijnoogstfeest gehouden en deze traditie is tot op de dag van vandaag blijven voortbestaan. Van 5 t/m 9 oktober as. vindt op Montmartre weer het traditionele Fètes des Vendanges plaats. Dit jaar staat het wijnoogstfeest in het teken van de tropische eilanden. Deze 78ste editie nodigt u uit om weg te zwijmelen bij de gedachte aan zonnige Franse tropische eilanden, waarbij u kennis maakt met andere, wellicht voor u nog onbekende bestemmingen. Voor meer informatie over het feest, de activiteiten, het programma en de locaties kunt u kijken op de website van het Fête des Vendanges de Montmartre:  www.fetedesvendangesdemontmartre.com
Ook in het voorjaar, zo rond eind april is er een wijnfeest in het 18e arrondissement waar Montmartre onder ressorteert. Want in de wijnkelder van het stadhuis ligt de gehele wijnoogst van Clos Montmartre, zo'n 300 tot 500 flessen. De wijnflessen worden per 6 stuks verpakt in een houten kistje, waarvan de bovenkant wordt beschilderd door een Montmartriaans kunstenaar. De kostbare kistjes worden dan per opbod verkocht en de opbrengst is bestemd voor goede doelen.
 
Een andere kleine wijngaard is te vinden op de hellingen van het Parc de Belleville in het 20e arrondissement. Daar staan zo'n 140 druivenstokken. Bovenaan dit steile park heb je een schitterend uitzicht over de stad. De rue Piat leidt er heen.


Vanaf dit terras heb je ook de mogelijkheid om in het park af te dalen met behoud van dit prachtige uitzicht. Tevens het hoogste natuurlijke punt van Parijs; 148,45 m. Rust even uit op het terras van het schilderachtige caféetje "La Mer à boire" aan de rue des Envierges nummer 1-3 en geniet van een heerlijke café crème met huisgemaakt gebak.
 
Aan de zuidkant van Parijs lag het dorpje Vaugirard. In de 18e eeuw geheel begroeid met wijngaarden net als het oude dorp Montmartre. Straatnamen waaronder rue des Morrillons en rue des Périchaux herinneren nog aan de wijngaard Clos des Morillons. In 1985 werden hier 700 druivenstokken geplant en in 1988 werd er voor het eerst geoogst. Volgens de kenners is deze huidige Clos des Morillons (pinot noir en pinot meunier) een volle en krachtige rode wijn met een rijk boeket.

Photo: Courtesy of Soundlandscapes

De wijngaard ligt in het mooie parc Georges Brassens waar elke zaterdag- en zondagmorgen, weer of geen weer, een boekenmarkt wordt gehouden. Deze zogenaamde "foire aux livres" is voor de echte liefhebbers een absolute must.


De andere wijngaard heb ik al eens uitgebreid beschreven in mijn blog "het rijk van Bachus".
In het parc de Bercy zijn nog de sporen te vinden van de eens zo bloeiende wijnhandel. Tot 1860 floreerde hier de belangrijkste wijnmarkt van Europa. Het is dan ook geen wonder dat bij de aanleg van dit park in het 12e arrondissement een wijngaard moest komen met 350 wijnstokken goed voor zo'n 250 liter wijn per jaar. Juist in de herfst kan ik dit park aanbevelen met loopbruggen, fraaie waterpartijen, diverse thematische tuinen waaronder een rozentuin, kruidentuin, een boomgaard en een orangerie. Na de wandeling kunt u heerlijk uitrusten, lunchen of genieten van een goed glas wijn in een van de vele restaurantjes gevestigd in de gerestaureerde wijnpakhuizen van de cour Saint Emilion. Vergeet zeker niet als aanvulling mijn blog te lezen van zondag 29 mei 2011.

Ook de wijngaarden op de hellingen van Passy behoren tot het verleden. Wel kunt u hier terecht voor het Musée du Vin, gevestigd in de overwelfde kelders van een voormalig klooster. Het ontstaan van de wijn van druif naar fles wordt uitgelegd al lopend en klimmend door de kronkelige gangen van een oude kalksteengroeve. Oh ja het museum is gevestigd in het 16e arrondissement aan de rue des Eaux (de waterstraat)

Clos de Montmartre, rue des Saules, 18e arrondissement, metro Lamarck Caulaincourt, Abbesses

Parc de Belleville, rue des Couronnes, rue Piat, 20e arrondissement, metro Couronnes

Parc Georges Brassens, rue des Morillon, 15e arrondissement, metro Convention, porte de Vanves

Parc de Bercy, metro Bercy of Cour Saint Emilion.

Musée du Vin, rue des Eaux 5, 16e arrondissement, metro Passy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten